Τελικές εξετάσεις Α΄ Γυμνασίου 2016

4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων                                                Σχολικό έτος 2015-16                      Προαγωγικές εξετάσεις περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2016

Στο μάθημα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ   Α΄  Γυμνασίου

ΘΕΜΑΤΑ                (απαντήστε στα 6 από τα 9)

  1. α) Ποιες εκφράσεις της Βίβλου ονομάζουμε «ανθρωπομορφικές» και ποιες «συμβολικές»;

β) Από το πιο κάτω κείμενο να αναγνωρίσετε 3 ανθρωπομορφικές και 3 συμβολικές εκφράσεις και να αναγνωρίσετε τη θεολογική σημασία τους:

«…Τότε ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και φύσηξε στο πρόσωπό του πνοή ζωής. Έτσι έγινε ο άνθρωπος ζωντανό πλάσμα. Ύστερα ο Κύριος ο Θεός φύτεψε έναν κήπο στην Εδέμ προς την ανατολή… Πήρε, λοιπόν, ο Κύριος ο Θεός τον άνθρωπο και τον έβαλε μέσα στον κήπο της Εδέμ για να τον καλλιεργεί και να τον προσέχει.. Ο Κύριος ο Θεός είπε: «Δεν είναι καλό να είναι ο άνθρωπος μόνος. Θα του φτιάξω έναν σύντροφο όμοιον μ’ αυτόν»… Τότε ο Κύριος ο Θεός τον έριξε σε βαθύ ύπνο κι αποκοιμήθηκε. Μετά πήρε μια πλευρά του και στη θέση της έβαλε σάρκα. Με την πλευρά που πήρε από τον Αδάμ ο Κύριος ο Θεός έκανε τη γυναίκα και την έφερε στον Αδάμ. Τότε ο Αδάμ είπε: «Αυτό είναι οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου»… Γι’ αυτόν το λόγο θα εγκαταλείπει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενώνεται με τη γυναίκα του. Και θα γίνονται οι δυο τους ένα σώμα..» (Γένεσις 2ο Κεφ.)

  1. Να απαντήσετε στις πιο κάτω ερωτήσεις με την ανάλογη τεκμηρίωση από το κείμενο:

«Η γυναίκα είδε τους καρπούς του δέντρου που ήταν ωραίοι, φάνταζαν νόστιμοι και κέντριζαν μέσα της την επιθυμία να τους δοκιμάσει. Πήρε λοιπόν από τους καρπούς και έφαγε και έδωσε και στον άντρα της που ήταν μαζί της, και έφαγε κι αυτός. Τότε άνοιξαν τα μάτια και των δύο και διαπίστωσαν ότι ήταν γυμνοί. Έραψαν, λοιπόν, φύλλα συκιάς και έφτιαξαν ενδύματα για να σκεπάσουν τη γύμνια τους. Το δειλινό άκουσαν το Θεό που περπατούσε στον κήπο και κρύφτηκαν. Τότε ο Θεός φώναξε τον Αδάμ και του είπε: «Αδάμ, πού είσαι;» Εκείνος απάντησε: «Σε άκουσα στον κήπο, φοβήθηκα και κρύφτηκα, γιατί είμαι γυμνός». Τότε είπε ο Θεός: «Ποιος σου είπε ότι είσαι γυμνός; Μήπως έφαγες από το δέντρο που σου είχα απαγορέψει να φας;». Ο Αδάμ αποκρίθηκε: «Η γυναίκα που μου έδωσες, εκείνη μου πρόσφερε έναν καρπό και έφαγα». Ο Κύριος ο Θεός ρώτησε τη γυναίκα: «Γιατί το έκανες αυτό;». Εκείνη απάντησε; «Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα». (Γένεσις 3ο Κεφ.)

α) Ποιος ευθύνεται για την πτώση του ανθρώπου;

β) Τι απέγιναν οι πρωτόπλαστοι μετά την Πτώση;

  1. Με βάση το πιο κάτω κείμενο, να αναφέρετε πώς ονομάζονταν οι άνθρωποι που έστελνε ο Θεός στους Ισραηλίτες μετά την ίδρυση του ισραηλιτικού βασιλείου και να αναπτύξετε το τριπλό τους έργο.

«Άνθρωπε, σε στέλνω στους Ισραηλίτες, στο έθνος … που έχει επαναστατήσει εναντίον μου … για να τους μεταβιβάσεις τα όσα εγώ ο Κύριος, ο Θεός, έχω να τους πω. Είτε σ’ ακούσουν είτε όχι … θα μάθουν ότι υπάρχει ένας προφήτης ανάμεσά τους. Εσύ όμως άνθρωπε, μην τους φοβηθείς ούτε αυτούς ούτε τα λόγια τους… Εσύ θα τους πεις τα λόγια μου, είτε τ’ ακούσουν είτε όχι…».

  1. Με βάση το πιο κάτω κείμενο να απαντήσεις στις ερωτήσεις:

α) Σε ποιόν απευθύνεται ο Θεός και τι γνωρίζετε για τη ζωή του πριν από αυτή την συνομιλία.

β) Ο Θεός εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του για τη σωτηρία των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο; Αν ναι, πώς;

«Είδα τη δυστυχία του λαού μου στην Αίγυπτο και άκουσα την κραυγή τους εξαιτίας των καταπιεστών τους. Ξέρω τα βάσανά τους. Γι’ αυτό κατέβηκα να τους γλιτώσω από τους Αιγυπτίους και να τους φέρω σε μια χώρα μεγάλη και εύφορη, στη χώρα όπου ρέει γάλα και μέλι. Τώρα εγώ σε στέλνω στον Φαραώ, να βγάλεις το λαό μου, τους Ισραηλίτες, από την Αίγυπτο»

 

  1. Χαρακτηρίστε τις πιο κάτω φράσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ).

Α. Οι Ισραηλίτες από την πρώτη στιγμή υπέφεραν πολύ στην Αίγυπτο.

     Β. Ο Μωσαϊκός Νόμος δόθηκε στον Αβραάμ και ανανεώθηκε με τον Μωυσή.

     Γ. Ο Σολομώντας έχτισε τον ναό του Θεού στην Ιερουσαλήμ.

     Δ. Στην πορεία στην έρημο οι Ισραηλίτες έμειναν πάντοτε πιστοί στον Θεό.

     Ε. Η έξοδος από την Αίγυπτο αποτελεί προτύπωση του χριστιανικού  Πάσχα.

     ΣΤ. Ο Δεκάλογος δόθηκε από τον Θεό για να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη και τα κράτη.

     Ζ. το κήρυγμα των προφητών έγινε δεκτό από το σύνολο των Ισραηλιτών,

  1. Ποια είναι η έννοια της φράσης ότι «ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό σύμφωνα με την εικόνα Του και την ομοίωση Του»;
  2. Τι ήταν οι Κριτές και ποιο ήταν το έργο τους;
  3. Ο Δαβίδ έμεινε στην ιστορία ως ο σημαντικότερος βασιλιάς του Ισραήλ. Ποια έργα του δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό;
  4. Τι ήταν το Σαββατικό και τι το Ιωβηλαίο έτος;

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Άνω Λιόσια 10 Ιουνίου 2016

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s